Werkfok

Bij zwaar weer is het aan te raden de (rol) Genua weg te nemen en deze vervangen voor een degelijke vlakke werkfok op leuvers. Deze wordt vaak op een wegneembare voorstag geplaatst omdat wisselen van de fok niet handig is met een kleine bemanning. Het grote voordeel van dit voorzeil is dat je druk op het roer houd en er minder hoogte verlies in zeegang optreed. De hellingshoek is aanzienlijk minder dan een gedeeltelijk weggereefde Genua.

 

Stormfok

Dit zeil is meestal het laatste oppervlak wat je laat staan. In combinatie met 3 reven kun je redelijk hoogte houden. De stormfok is een zwaar, vlak en zeer degelijk afgewerkt voorzeil en dit zeil wordt gevaren op een (eventueel wegneembare)voorstag op leuvers.

 

Trysail

Dit zwaar weer zeil wordt gevaren als het grootzeil te veel wordt belast. Het bevalt het beste als er een extra rail op de mast wordt aangebracht zodat het grootzeil gewoon op de giek blijft vastzitten. Het trysail kan dus onafhankelijk worden gezet en zonder giek worden geschoot.

 

Zeilen
Klaaskamp 4-3 - 8531 XE Lemmer - The Netherlands - T. +31 (0)6 23404059 - E. info@dirkschermer.nl - I. www.dirkschermer.nl